Copenhill

14 jan. 2022

nieuw-artikelen-copenhill.jpg

In het teken van verduurzaming bedacht het Deense Architecten Bureau BIG een innoverend concept die een nieuw bruisend imago toekende aan de minst wenselijk plek van de stad. Een imago van schone energie en amusement. 

Copenhill, ook wel bekend onder de naam Amager Bakke, is gevestigd in Kopenhagen en is de schoonste afvalenergiecentrale ter wereld. Ze is uniek in haar bestaan door de gecombineerde functie van milieu educatiecentrum en stedelijk recreatiecentrum. Op het dak van Copenhill bevindt zich een droge skihelling, een wandelpad en een klimmuur. Deze sociale infrastructuur vormt, door de unieke combinatie, een architectonisch monument.

In de centrale van 41.000 m² wordt het vuilnis van de stad verzamelt en omgezet in warmte en elektriciteit. Daarvoor komen dagelijks zo’n 250 tot 350 vrachtwagens het vuilnis storten in wat ze noemen de bunker en vervolgens wordt het vuilnis in de ovens geplaatst en verbrand. Jaarlijks is dit zo’n 440.000 ton afval. De hitte die vrijkomt door dit proces wordt gebruikt om het water voor de stadsverwarming op te warmen. In totaal kunnen 680.000 mensen worden voorzien van warmte en elektriciteit. Een deel van het water verdampt tot stoom en wordt gebruikt voor de aandrijving van stoomturbines. De hoeveelheid energie die wordt geproduceerd is vergelijkbaar met het dagelijks opwarmen van 19 olympische zwembaden, van nul tot honderd graden. De innovatie van dit duurzame architectonische monument is de schone technologie. Ook de stoom die uit de scrubbers of gaswassers komt is volledig gifstof vrij. De gaswassers zijn eigenlijk een zure toren met calcium om milieugevaarlijke stoffen te verwijderen voordat de schone lucht en waterdamp in het milieu terecht komt.

copenhillllll.jpg

Bovenop de centrale is ruimte gecreëerd voor bezoekers en recreanten die van beweging en ontspanning houden. Er zijn verschillende 'outdoor' activiteiten waarvan skiën de meest prominente is. De skibaan is maar liefst 9000 m² groot en heeft dezelfde lengte als een Olympische halfpipe. De niet-skiërs kunnen genieten van een drankje aan de bar met uitzicht over de stad, of voor een iets sportievere optie gebruik maken van het cross-fit gebied, de klimmuur of het prachtige wandel- en hardlooppad. Langs het wandelpad op het groene dak zijn rond de 200 verschillende soorten bomen en planten te vinden. Gecombineerd leveren deze soorten een goede biodiversiteit, absorberen de warmte, verwijderen luchtdeeltjes en minimaliseren de afvoer van regenwater. Ook beschikt de innovatieve centrale over een educatiecentrum van 600 m². Hier worden academische rondleidingen, workshops en duurzaamheidconferenties gehouden. 

Uiteindelijk is Copenhill onderdeel van het plan om Kopenhagen in 2025 de eerste klimaatneutrale stad ter wereld te maken.

Auteur: Nadine Steenbergh